Piece do pizzy

27
0
Share:

Piec murowany, zwany potocznie piecem ceglanym lub kamiennym, to piec składający się z komory do pieczenia wykonanej z ognioodpornej cegły, betonu, kamienia, gliny lub kolby. Chociaż tradycyjnie opalane drewnem piece były powszechne w XIX wieku, a nowoczesne piece murowane często opalane są gazem ziemnym, a nawet elektrycznością.

Najlepsze piece do pizzy

Nowoczesne piece murarskie są ściśle związane z tradycyjnym chlebem i pizzą, ale w przeszłości były używane do wszelkich zadań związanych z gotowaniem, w tym do pieczenia. Piece murarskie budowane są przez murarzy. Ludzie budowali murowane piece na długo przed rozpoczęciem pisania. Proces ten rozpoczął się, gdy tylko nasi przodkowie zaczęli używać ognia do gotowania swoich potraw.

Jednak duże skrobiowe korzenie i inne wolniej gotowane produkty gotowały się lepiej, gdy były zakopane w gorącym popiele, a czasem pokryte gorącymi kamieniami. Wiele takich praktyk trwa do dziś, a także pojawiają się w zapisach archeologicznych, ale piece murarskie, takie jak te, które znamy teraz, pojawiły się dopiero wraz z początkiem rolnictwa zbożowego.

Skąd się wzięły piece?

Starożytni Egipcjanie pozostawili rysunki piekarzy nakładających ciasto na gorącą skałę i pokrywających je gorącym glinianym garnkiem. W regionie Zatoki Perskiej używa się pieców murarskich do przygotowania tradycyjnego chleba khubz. W Indiach tandoory są tradycyjnymi piecami glinianymi, choć obecnie dostępne są nowoczesne elektryczne piece tandoor.

Tandoor z otwartym dachem jest przejściowym projektem między piecem ziemnym a piecem murowanym na planie rzymskim. W przedkolumbijskich Amerykach podobne piekarniki były często wykonane z gliny.

Piece do pizzy opalane drewnem

Tradycyjny projekt murowany z bezpośrednim opalaniem jest często nazywany rzymskim piecem. Takie piece stały się popularne w obu Amerykach w epoce kolonialnej. Są szeroko stosowane w rzemieślniczych piekarniach i pizzeriach, restauracjach oraz barach.

Tak zwane „białe piece” są późniejszym rozwinięciem i są ogrzewane z zewnątrz muru w taki sposób, że płomień i sadza nigdy nie dotykają wewnętrznych ścian piekarnika – są one bardziej powszechne jako wyposażenie dodatkowe grzejnika do murowania. Piece do pizzy opalane drewnem są w dzisiejszych czasach bardzo popularne.

Piece do pizzy opalane drewnem znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl

Share: