Suszone warzywa

1619
0
Share:

Suszone warzywa można zakupić w prawie każdym sklepie i bardzo często występują one w formie chipsów lub przypraw. Suszenie warzyw nie jest wcale trudne i każdy może wykonać to samodzielnie w domu. Kiedy zbierze się odpowiednie warzywa, które nie posiadają nadmiaru wody, należy je zanurzyć we wrzątku na około 5 minut. Następnie po wyciągnięciu warzyw z wody, układa się je pojedynczo i następnie wykłada na słońce by wyschły.

Domowa bulionetka

Suszone warzywa to nie tylko smaczne chipsy z suszonych jabłek czy suszonych marchwi, ale również domowa bulionetka. Warzywa można suszyć zawsze, a w razie nieobecności słońca można ususzyć je wykorzystując piekarnik. Suszenie warzyw pozwala na skomponowanie własnej bulionetki, czyli czegoś na wzór kostki rosołowej. Używając marchwi, pietruszki, selera, cebuli oraz lubczyku tworzy się własne przyprawy do zup. Dzięki takiemu zabiegowi, ma się pewność, że przyprawy są na pewno bardzo zdrowe i nie zawierają konserwantów, dodatkowo można je modyfikować.

Przechowywanie suszonych warzyw.

Wbrew wszelkim pozorom przechowywanie suszonych warzyw jest bardzo ważne. Nieprawidłowe przechowywanie suszu może niekorzystnie na niego wpłynąć. Przede wszystkim należy pamiętać, aby pojemnik, w którym przechowuje się suszone warzywa, był bardzo szczelnie zamknięty. Pojemniki powinno się trzymać w miejscach suchych i nienaświetlonych. Tak przechowywane susze są zawsze gotowe do spożycia. Warto też pamiętać, aby nie przechowywać suszonych warzyw dłużej niż kilka miesięcy.

Zastosowanie suszonych warzyw

Jednym z najpopularniejszych zastosowań suszonych warzyw, jest niedostępność niektórych gatunków tych świeżych lub ich wygórowana cena. Niektóre warzywa są dostępne tylko w jednej porze roku lub po prostu trudniej je odnaleźć. Bardzo często podnosi się ich cena, co nie sprzyja na zakupach. Niektóre osoby szczerze przyznają, że wolą stosować suszone warzywa niż te świeże, bo zaoszczędzają sporo czasu. Świetnym przykładem może być por, którego zapach jest nieprzyjemny dla większości osób, a cena bardzo szybko potrafi wzrosnąć. Jeżeli por nie jest głównym warzywem w potrawie, to śmiało można użyć jego suszu, który podkreśli smak i nada aromatu potrawie.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.

Share:
zobacz wiecje zobacz wiecje Industrialny dębowy stolik nocny loft