TOP 5 zalet suszonych warzyw

1316
0
Share:

To właśnie lato jest porą roku, podczas której na stołach królują jarskie potrawy, a najlepszy deser stanowią soczyste owoce z bitą śmietaną. Należy jednak pamiętać, że warzywa powinny być podstawą żywienia przez cały rok. Doskonałą alternatywą dla tych świeżych, są suszone warzywa.

laczego warzywa w diecie są tak ważne?

O tym wiedzą już nawet przedszkolaki, choć bywa, że konsekwentnie się przed tym bronią. Warzywa stanowią podstawę piramidy zdrowego żywienia. Opublikował ją Instytut Żywności i Żywienia, co jest tego najlepszym potwierdzeniem. Warzywa powinny znajdować się w codziennej diecie każdego człowieka, od niemowlęcia po staruszka u schyłku życia. Absolutnie każdy powinien spożywać je w ilości przynajmniej ½ kg dziennie.
Dlaczego jest to tak istotne? Otóż warzywa stanowią niezgłębione bogactwo witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają także drogocenny błonnik, stabilizujący poziom glukozy we krwi oraz uwalniający organizm od metali ciężkich i toksyn. To właśnie błonnik wspomaga odchudzanie, zwalcza zaparcia, a nawet przeciwdziała nowotworom.
Warzywa zawierają minerały, które stanowią budulec zębów i kości. Sód, potas, żelazo, wapń to tylko niektóre z nich. Naturalnie występujące w warzywach barwniki takie, jak chlorofil, karotenoidy czy antocyjanozydy wspomagają walkę z różnymi chorobami.
Niemożliwym jest zatem utrzymanie ciała i ducha w pełnym zdrowiu bez spożywania odpowiedniej ilości warzyw.

Alternatywa dla świeżych warzyw — suszone warzywa

Optymalne pod kątem zachowania wszystkich wartości odżywczych jest spożywanie świeżych warzyw. Okres w roku, kiedy matka natura obdarza nas dobrodziejstwem swych plonów, nie jest jednak zbyt długi. Co możemy zrobić, gdy doskwiera brak świeżych produktów?
Naukowcy dowiedli, że najlepszą metodą obróbki termicznej warzyw, która pozwala na zachowanie jak najwięcej wartości odżywczych, jest ich suszenie. To metoda o wiele korzystniejsza niż popularne mrożenie.
Suszone warzywa znajdują bardzo wiele zastosowań. Są podstawą do sporządzania wywarów, zup oraz wielu innych dań. Nadają potrawom intensywności smaku, aromatu oraz wzmacniają ich kolor. A przy tym zapewniają odpowiednią podaż witamin i minerałów do organizmu. Warto stosować je jako przyprawę, zamiast sięgać po przepełnione konserwantami kostki rosołowe.

TOP 5 zalet suszonych warzyw

Warzywa w tej postaci posiadają wiele zalet, zarówno pod względem wrażeń smakowych, jak i sposobów przechowywania.
Oto 5 głównych zalet suszonych warzyw:
1. W procesie suszenia zachowują o wiele więcej wartości odżywczych niż ma to miejsce w procesie mrożenia.
2. Stanowią zdrową alternatywę dla popularnych (i niezdrowych) kostek rosołowych oraz innych przypraw, zawierających konserwanty oraz sztuczne barwniki. Zapewniają przy tym o wiele bardziej intensywny smak i aromat potraw.
3. Nie rozwiną się w nich żadne bakterie ani grzyby. Odparowanie wody powoduje, że nie mają one bowiem warunków do rozwoju. Używając suszonych warzyw, nie narażamy się więc na zatrucie pokarmowe.
4. Są łatwe w przechowywaniu, po ususzeniu bowiem nie zajmują wiele miejsca.
5. Są niedrogie.
Zaletą, która wykracza poza wszelkie kategorie jest fakt, że można je spożywać w nieograniczonych ilościach i jednocześnie chudnąć!
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z

Share: