Wady i zalety zdrowotne grzybów

19
0
Share:

Spożywanie wszelkiego rodzaju owoców i warzyw od dawna wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób związanych ze stylem życia. Rosnąca konsumpcja nieprzetworzonych produktów spożywczych, takich jak grzyby, wydaje się zmniejszać ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób serca. Pomagają również na cerę i włosy, zwiększają poziom energii i wspomagają odchudzanie.

Rak i zdrowie serca

Grzyby są bogate w przeciwutleniacze, podobnie jak marchew, pomidory, zielona i czerwona papryka, dynie, fasolka szparagowa, cukinia i inne pokarmy. Antyoksydanty to substancje chemiczne, które usuwają wolne rodniki, rodzaj chemikaliów, które mogą szkodzić ciału człowieka komórki, potencjalnie prowadząc do raka. Selen to minerał, który nie występuje w większości owoców i warzyw, ale można go znaleźć również w grzybach. Odgrywa rolę w czynności enzymów wątrobowych i pomaga eliminować niektóre nowotworowe związki w organizmie. Dodatkowo selen zapobiega stanom zapalnym, a także zmniejsza tempo wzrostu guza. Wykazano również, że witamina D w grzybach hamuje wzrost komórek nowotworowych, przyczyniając się do regulacji cyklu wzrostu komórek. Umieszczenie świeżo ściętych grzybów na słońcu znacząco zwiększa ich zawartość witaminy D. Zawartości błonnika, potasu i witaminy C w grzybach przyczyniają się do zdrowia układu krążenia. Potas i sód współdziałają w organizmie, pomagając w regulacji ciśnienia krwi. Spożywanie grzybów o dużej zawartości potasu i niskiej zawartości sodu pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Grzyby marynowane

Jedną z najbardziej popularnych metod przygotowywania grzybów do późniejszego spożycia jest ich marynowanie. Niestety, rydze marynowane, tak jak i inne gatunki, poddawane temu procesowi tracą wiele ze swoich własności odżywczych. Nie są więc tak zdrowe, jak przygotowywane na inne sposoby. Marynowane rydze mogą obciążać układ pokarmowy i absolutnie nie powinno się łączyć ich z alkoholem. Nie powinny ich jeść osoby w podeszłym wieku, dzieci oraz kobiety w ciąży. Pomimo wszystko, rydze marynowane stanowią świetny dodatek do innych potraw, szczególnie mięsnych.

Słowo ostrzeżenia

Chociaż grzyby są bogate w żelazo, cynk i inne składniki odżywcze, powinny być przyjmowane w ograniczonej ilości w naszej codziennej diecie. Ze wszystkich gatunków grzybów dostępnych dziś na świecie, tylko 10 procent jest bezpiecznych i jadalnych. Ważne jest, aby wybierać odpowiednie grzyby i dobrze je przygotowywać.

Rydze marynowane kupisz w sklepie Vitapol

Share: