Jak nasza dieta wpływa na stan naszych zębów?

2047
0
Share:

To, co codziennie ląduje na naszym talerzu, ma niebagatelny wpływ na nasze zęby – pokarmy zawierają w sobie liczne składniki odżywcze, ale również cukry oraz substancje silnie barwiące. Warto wiedzieć, jakie produkty sprzyjają zdrowiu naszego szkliwa, a które wręcz przeciwnie. Co warto jeść, aby móc chwalić się pięknym uśmiechem?

Czerwone wino, kawa, herbata

Nasze zęby są niezwykle podatne na przebarwienia w wyniku nadmiernego spożywania takich produktów jak czerwone wino, kawa czy herbata. Niestety, rzadko jesteśmy sobie w stanie odmówić przyjemności małej czarnej o poranku czy gorącej herbaty dla rozgrzania. Warto mieć na uwadze, aby pić herbaty granulowane czy liściaste – posiadają one wiele naturalnego fluoru, który buduje nasze szkliwo!

Cukry – słodzone napoje, soki owocowe, słodkie przekąski

Cukier jest największym wrogiem naszych zębów – jest on pożywką dla bakterii naturalnie występujących na płytce nazębnej. W wyniku ich metabolizmu wydzielane są liczne kwasy, które przyczyniają się do rozpuszczania szkliwa i do powstawania próchnicy. Zamiast klasycznych soków owocowych stawiajmy przede wszystkim na naturalną wodę niegazowaną. Dobrym pomysłem może być dodawanie do niej soków własnego wyrobu, zachowanych na zimę.

Twarde warzywa i owoce

O niezaprzeczalnych atutach jedzenia nieprzetworzonych warzyw i owoców nie trzeba nikogo przekonywać. Świeże produkty posiadają wiele cennych witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego działania całego organizmu. Zajadając się twardymi jabłkami, kalarepą czy marchewką, ścieramy również mechanicznie osad powstających na naszych zębach. Proces ten jest niezwykle ważny, szczególnie wtedy, kiedy nie mamy możliwość wyszczotkowania zębów. Zaniedbanie tego procesu w szybkim czasie doprowadzi do powstawania kamienia nazębnego.
Czytaj więcej: gabinet dentystyczny B-Med.

Share: