Urządzenia kuchenne – parowar i szybkowar
Tradycyjne gotowanie potraw jest dość czasochłonne. Sprawia także, że wiele cennych składników odżywczych i witamin pochodzących z warzyw pozostaje w wodzie, którą wylewamy. Dlatego warto zaznajomić się i skorzystać z alternatywnych urządzeń służących do gotowania – parowara i szybkowara.
Szybkowar
Szybkowar na pierwszy rzut oka przypomina zwykły garnek ze specjalną pokrywą. W trakcie gotowania następuje w nim duży wzrost ciśnienia. Dzięki temu gotowanie jest znacznie szybsze niż to tradycyjne.
Szybkowar jest zatem świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wielu ludzi chciałoby zjeść ciepły posiłek szybko po powrocie z pracy. Szybkowar będzie dla nich zatem bardzo pomocny.
Przykładowo: ziemniaki w zwykłym garnku zazwyczaj trzeba gotować około dwudziestu-trzydziestu minut. W szybkowarze zajmie to zaledwie pięć minut.
Parowar
W wodzie, w której gotujemy bardzo często pozostaje mnóstwo cennych witamin i mikroelementów. Szczególnie dotyczy to przygotowywania warzyw – niektóre z nich są wręcz bezwartościowe po wyjęciu z garnka.
Oczywiście, jedno z rozwiązań to spożywanie warzyw na surowo. Czasem jest to jednak dość nieprzyjemne albo wręcz niemożliwe. Bardziej optymalnym rozwiązaniem jest skorzystanie z parowara. Warzywa i inne produkty ugotowane na parze zachowują swoje składniki odżywcze, a zatem są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe.
Za pomocą parowaru można ugotować prawie wszystko – mięsa, ryby, warzywa, pieczarki czy kaszę. Cały obiad możemy wykonać w mniej niż pół godziny, co także jest jego niewątpliwą zaletą.
Szybkowar czy parowar?
Który sprzęt lepiej mieć w swojej kuchni – szybkowar czy parowar? Który lepiej sprawdzi się u kogo?
Jeśli czasem zdarza nam się korzystać z gotowych produktów lub zamawiać jedzenie, ponieważ ciągle brakuje nam czasu na gotowanie, warto zainwestować w szybkowar. Znacznie usprawni on nasze poczynania w kuchni i zmobilizuje do przygotowywania zdrowych, domowych posiłków.
Jeżeli czas nie jest dla nas towarem deficytowym, a szczególnie zależy nam na spożywaniu zdrowych, lekkich potraw, warto przemyśleć zakup parowaru. Gotowanie na parze zachowuje składniki odżywcze potraw. Jedzenie przygotowane za pomocą tego urządzenia jest sycące, zdrowe, nie zawiera tłuszczu oraz soli. Można je natomiast obficie przyprawić ziołami, które podkreślą smak potrawy.
Zarówno jeden jak i drugi sprzęt często mogą przydawać się w kuchni do przygotowywania zdrowych i szybkich posiłków, dlatego warto je mieć i z nich korzystać.
Artykuł powstał we współpracy z Cook Store